Отримані перші результати тепловізійної аерозйомки

В Україні вперше проводиться тепловізійна аерозйомка з метою  дистанційної діагностики технічного стану теплових мереж та виявлення рівня тепловтрат будівель. Згідно світової практики метод тепловізійної аерозйомки є найбільш ефективним способом оперативного отримання об’єктивної та актуальної інформації.

Замовником робіт є ПАТ «Київенерго». Результати робіт будуть також передані до КМДА.

Для отримання теплових зображень використовується тепловізор TABI- 1800 (виробництва ITRES, Канада) встановлений на борту вертольота Мі-2.

Вибір вертольоту Мі-2 (виробництва СРСР) пов'язаний з тим, що для польотів над містом необхідний двох двигуневий вертоліт, на якому можливе кріплення обладнання на зовнішній підвісці, а екіпаж повинен мати допуск на виконання польотів в нічний час доби. Сучасні вертольоти іноземного виробництва, які є в наявності в Україні, або однодвигуневі, або їх власники не погоджуються на кріплення обладнання на зовнішній підвісці, або їх пілоти не мають допуск на польоти у нічний час доби.

DSC 6292

Якість отриманих даних залежить від умов виконання польотів, тому вони здійснюються у нічний час з 22:00 до 05:00, на висоті 400-600м. (під час виконання тепловізійної зйомки вимірюється різниця температур з точністю до десятих градусів, що неможливо достовірно зробити вдень).

Також, тепловізійна аерозйомка повинна виконуватись в період опалювального сезону, при відсутності туману, сніжного покриву та криги, при температурі повітря нижче 0 С, при цьому, перепад температури між різними добами виконання аерозйомки не повинен перевищувати 10 С.

Для виконання тепловізійної аерозйомки всієї території м. Києва потрібно 12-20 вильотів, кожен виліт 2-4 години. У зв’язку з неможливістю передбачити погодні умови, припускається, що вона в будь-якому разі буде виконана до кінця опалювального сезону, тобто до кінця квітня.

При виконанні польотів дотримуються усі вимоги щодо забезпечення безпеки польотів які діють в цивільній авіації, а режими пілотування вибираються так, щоб максимально зменшити негативний шумовий вплив на мешканців міста. На виконання вказаної аерозйомки надані всі необхідні дозволи: Державіаслужбою України, КМДА, Управлінням державної охорони України, Генеральним штабом збройних сил України.

Після отримання матеріалів тепловізійної аерозйомки та їх обробки буде створено «тепловізійний» ортофотоплан, після дешифрування і інтерпретації якого, буде відкориговане місцеположення теплових мереж та виконана їх діагностика за чотирма критеріями: тепловтрати нормативні; підвищенні тепловтрати; високі тепловтрати (передаварійний стан); аварійний стан.

termovision sample1termovision sample2На підставі вищезазначених матеріалів ПАТ «Київенерго» зможе встановити пріоритетність виконання планових ремонтних робіт.

Метою вказаних робіт є :

• Оперативне отримання об'єктивної та актуальної інформації про стан теплових мереж.
  • Оптимізація планування робіт на поточне обслуговування та ремонт теплових мереж.
  • Прогнозування аварійних ситуацій та способів  їх усунення.
  • Контроль несанкціонованого використання теплових мереж і територій , на яких вони розташовуються.
  • Отримання даних для обліку (інвентаризації) теплових мереж , паспортизації , поновлення виконавчої документації.
  • Впровадження в систему управління сучасних геоінформаційних та телекомунікаційних технологій.

Очікуваний ефект від виконання вказаних робіт:

• Зниження вартості експлуатаційних витрат на підтримку теплових мереж в нормативному стані.
  • Виключення при плануванні ремонтних робіт перекладки мереж, що знаходяться взадовільномустані.
  • Скорочення часу пошуку місця витоку.
  • Зниження обсягу земляних робіт, а також обсягувідновлювальних робіт після ліквідації аварії.
  • Скорочення прямих втрат тепла.
  • Запобігання великих аварій за рахунок раннього виявлення неблагополучних ділянок.
  • Підвищення ефективності капітальних вкладень.

КМДА, в свою чергу, отримає аналогічні результати стосовно рівня тепловтрат будівель міста.

Перед початком робіт, впроваджуючи в систему управління ПАТ «Київенерго» сучасні геоінформаційні технології, була створена інформаційна система «Геопортал Київенерго», в якому були зібрані та геоприв’язані всі наявні картографічні матеріали на територію міста та теплових мереж.

Висвітлення події у ЗМІ:

Телеканали

Перший національний

5-й канал

ТРК Київ

Информационная программа "События" (з 49:20)

Прес-служби

Київська міська державна адміністрація